Paula Teutscher · Driebergen
Integratieve Psychotherapie en AD(H)D-Coaching

AD(H)D-Coaching

Wanneer je begint te vermoeden dat je AD(H)D hebt kun je contact opnemen met de praktijk. Binnen de AD(H)D-coaching werk ik zo nodig met verschillende collega AD(H)D-coaches samen.
Meestal vraag je je af: hoe weet ik zeker dat ik AD(H)D heb? En: hoe moet ik dit aanpakken? 
Bij het eerste contact zullen wij adviseren om te beginnen met het laten stellen van een diagnose door een psychiater met kennis van AD(H)D. Een lijst van deze psychiaters is in de praktijk voorhanden, zie ook Adressen behandelaars op de site van AdhdNetwerk.

Als je de diagnose AD(H)D hebt gekregen dan kan een AD(H)D-coachingstraject ondersteunend en behulpzaam zijn. Onderzoek toont het belang hiervan aan. Om in zo’n periode iemand te hebben waarop jij terug kunt vallen beantwoordt aan een behoefte.
Wanneer je eindelijk ontdekt dat heel veel problemen in je werk- en privé-leven te maken hebben met een stoornis en die stoornis een naam gekregen heeft, kunnen een heleboel calamiteiten op z’n plaats vallen. Vanaf dat moment begint er een nieuw proces waarin je jezelf met andere ogen gaat bekijken en waaruit je hoop kunt putten. In het begin zal dit vele vragen oproepen:
Waarom kost het me toch zo’n moeite om overzicht te krijgen? Waarom kan ik vaak niet iets afmaken? Waarom neem ik zo veel impulsieve besluiten? Waarom heb ik zo vaak ruzie?

Het krijgen van een goed inzicht in de aard van de stoornis bij jezelf neemt binnen het coachingsproces een belangrijke plaats in. Dit heet psycho-educatie. In de coaching wordt gewerkt met leerdoelen die steeds weer aan de orde zullen komen. Het beter leren kennen van jezelf helpt om goed te leren omgaan met je eigen beperkingen en om je kwaliteiten meer uit de verf te laten komen. Coaching betekent ook hulp bij de praktische kant van je leven, zoals

Voorwaarde voor al deze leerpunten is het leren goed in je eigen lichaam te leven, stevig met beide benen op de grond (letterlijk). Dit is een belangrijk aandachtspunt bij de coaching.


‘ADHD is geen excuus, hooguit een verontschuldiging’ (Sandra Kooij)

Powered by CMSimple - Inloggen